perjantai 6. heinäkuuta 2018

Yllätysmenestystä

Tänään koitti Viking Battlen joukkueosa, ja kummallista kyllä, tämä kierros voitettiin! Jopa Ruotsi yhdellä pisteellä. Kokonaiskisassa kavuttiin tällä Tanskan ohi kolmansiksi. Tietenkin suurin kunnia kuuluu Ollille, joka teki enemmän kuin me muut yhteensä, ja itselleni kävi jälleen niin, että keksin yhden tehtävän, kun oli jo liian myöhäistä. Probleemot ja tulokset tullevat aikanaan näkyviin tänne.

Iltapäivän ohjelma oli "suunnistusta". Rämmimme summittaisen ilmakuvakartan perusteella nokkostakiaisryteikössä etsimässä tyyliin puunrunkojen sisään piilotettuja tehtäviä. Koska tehtävien ratkaiseminen oli järkevää ulkoistaa sekaryhmien lahjakkaammille jäsenille, oli oma panokseni lähinnä lainata harppia ja tussitaulua sekä lähteä takaisin tiheikköön etsimään toistaiseksi löytymätöntä rastia. Vaikka miellyttävämminkin olisi voinut ajan käyttää, pääsi siinä tutustumaan hieman muiden maiden kisaajiin.

Huomenna sitten suuntana Romania.

PS.
Tuntuu siltä, että Numberphile vakoilee meitä: näistä cross ratioista opittiin juuri eilen. Yllättävän usein tuntuu käyvän niin, että johonkin vastaopittuun juttuun rupeaa sen jälkeen törmäilemään ajankohtaisena asiana muualla. Suosittelen kyllä katsomaan Numberphilea, esittelevät kiinnostavia matikkajuttuja helposti lähestyttävässä muodossa.


Suomalaisetkin voivat olla viikinkejä, jos osaavat algebraa

Edellisinä päivinä ohjelma oli kirjaimellisesti matikkaa, ruokaa, matikkaa, ruokaa, lisää matikkaa ja nukkumaan. Perusaiheita, kuten lineaarialgebran soveltamista kombinatoriikassa...

Tänään aloitettiin joukkueiden omalla harjoittelulla: Olli opetti meille projektiivista geometriaa omassa huoneessa. Lounaan jälkeen koitti joukkueiden välisen leikkimielisen Viking Battle -matematiikkakilpailun yksilöosa. Perusformaatti: 4.5h, kolme tehtävää, ilmeisesti vaikeustasoa IMO, kun osa ehkä shortlistiltä. Pisteet kuitenkin lasketaan joukkueittain yhteen, ja huomenna on vielä joukkueosa tiedossa. Tuloksetkin saatiin tältä kierrokselta jo: itse sain ekan 6 pisteelle (seitsemästä) ja ja muista räpellettyä yksinäiset irtopisteet. Suunnilleen kisan keskitasoa, eli voi olla tyytyväinen, ja joukkueena johdetaan Islantia, jee.

Iltapäivällä oli vapaa-aikaa, joten käytiin kiipeilemässä veden päälle kaartuneissa/kaatuneissa puissa. Kerran onnistuin dippaamaan jalan nilkkaa myöten rantamutaan, kun hosuin ja menetin tasapainon. Jälkikäteen koitin kenkää hanan alla huuhdella, kun ovat ainoat juhlakenkien lisäksi, mutta muutenkin olivat lähinnä vain kastuneet. Käytin myös parikymmentä yritystä erään oksan tavoittamiseen korkealla wall runilla, joten nyt ovat näpit hieman kuoriutuneet.


Tämmöisessä murjussa majailemme. Suuret ikkunat ovat mukavat.

Että semmosta. Tänään oli ensimmäinen viileämpi päivä, mutta en edelleenkään ymmärrä, mikä pöytäfutiksessa kiehtoo.